22 augustus 2020

Kunstenaar laat zien hoe Romeinse keizers er in het echte leven uitzagen door gezichtsreconstructie, AI en Photoshop te gebruiken

Door sensationeel
Spread the love

Als je ooit een voet in een museum van Griekse en Romeinse kunst hebt gezet, heb je waarschijnlijk de rijen rustig ogende betonnen bustes gezien. Ze hebben echter geen pupillen in de ogen, missen enige kleur en worden over het algemeen een beetje repetitief na de derde en vierde tentoonstellingshal.

Maar de kunstenaar genaamd Haround Binous brengt de stoffige keizers weer tot leven in een reeks hyperrealistische illustraties. De man van de Université de Lausanne, Zwitserland, combineert gezichtsherkenning AI, Photoshop en historische verwijzingen om alle Romeinse keizers nieuw leven in te blazen, van Augustus tot Valentinianus III.

Het resultaat is zo precies en levensecht dat deze oude kerels met weelderige krullen en zonovergoten bruine kleur gemakkelijk door kunnen gaan voor Hollywood-acteurs uit de A-lijst. Ik bedoel, kijk naar Augustus – ben jij dat, Daniel Craig?

#1 Augustus

#2 Galba

#3 Philippus II

Koude keizersstenen in hyperreëel vlees veranderen lijkt misschien een onmogelijke missie. Maar met behulp van de huidige machine learning-technologieën kunnen afbeeldingen worden gereconstrueerd en tot leven worden gebracht in kleurrijke illustraties.

Dit is wat Haroun heeft gedaan voor zijn recreaties van de Romeinse keizer. Met behulp van AI, Photoshop en historische referenties bedacht hij deze hyperrealistische illustraties die ons een idee gaven van hoe grote Romeinse keizers zoals Caius Julius Caesar Germanicus en Nero er in het echt uitzagen.

#4 Nero

#5 Philippus I Arabs

#6 Domitianus

#7 Gordianus III

#8 Trajanus

#9 Gordianus II

In werkelijkheid is het niet helemaal duidelijk hoe nauwkeurig de bustes van de keizers zijn om mee te beginnen, aangezien ons beste bewijs van hoe ze eruit zagen de bustes zelf zijn. We beschouwen ze echter als ongeveer accuraat, aangezien we nu weten dat de Romeinen stilistisch gezien de voorkeur gaven aan realisme in hun sculpturen, die teruggaan tot de Republikeinse periode.

Behalve bustes onthullen historische bronnen het een en ander over de mensen van het Romeinse rijk. De Romeinse historicus Gaius Suetonius Tranquillus bijvoorbeeld, die schreef tijdens het vroege keizerlijke tijdperk, beschreef enkele van de keizers in zijn aantekeningen.

#10 Caligula

#11 Hadrianus

#12 Marcus Aurelius

Volgens Christies was Suetonius erg ontvankelijk voor fysiognomisch denken en ‘werd hij er misschien door beïnvloed in zijn beschrijving van de angstaanjagende verschijning van Caligula’. Hij werd voorgesteld als de belichaming van willekeurige wreedheid en immorele excessen die tot uiting kwamen in zijn beschrijving van Caligula’s gezicht.

Aan de andere kant van het andere uiterste was er een behoorlijk deel van de heroïsche idealisering van de machtigste mannen en het is waarschijnlijk dat hun bustes hun uiterlijk enigszins recht hebben gedaan. Wie weet – misschien hebben enkele van de meest adembenemende bustes een oud equivalent van airbrushen ondergaan? Dat zullen we misschien nooit weten.

#13 Claudius Gothicus

#14 Vitellius

#15 Tacitus

#16 Tiberius

#17 Lucius Verus

#18 Diocletianus

#19 Commodus

#20 Theodosius I

#21 Antoninus Pius

#22 Gordianus I

#23 Valerianus

#24 Claudius

#25 Caracalla

#26 Maximinus Thrax

#27 Maximianus

#28 Titus

#29 Nerva

#30 Otho

#31 Valens

#32 Valentinianus III

#33 Galerius

#34 Didius Julianus

#35 Hostilianus

#36 Volusianus

#37 Carinus

#38 Pertinax

#39 Macrinus

#40 Pupienus

#41 Decius

#42 Quintillus

#43 Probus

#44 Constans I

#45 Magnus Maximus

#46 Vespasianus

#47 Septimius Severus

#48 Elagabalus

#49 Severus Alexander

#50 Balbinus

#51 Numerianus

#52 Constantius Chlorus

#53 Constantijn De Grote

#54 Julianus

#55 Gallienus

#56 Saloninus

#57 Florianus

#58 Maxentius

#59 Valentinianus I

#60 Geta

#61 Licinius

#62 Maximinus II

#63 Constantius II

#64 Diadumenian

#65 Trebonianus Gallus

#66 Aurelianus

#67 Valentinianus II

#68 Gratianus

#69 Honorius